neděle 12. dubna 2015

Zabiják - Emile Zola


Autor: Emile Zola
Nakladatelství: Omega, 2015
Počet stran: 456
Vyprávění: Er forma

Anotace: Román Zabiják se odehrává v temných krčmách Paříže druhé poloviny devatenáctého století. Čtenář v něm sleduje osudy mladé Gervaisy Macquartové, která se provdá za pařížského pokrývače Coupeaua. Rodinné štěstí netrvá příliš dlouho. Manžel se při práci zraní a během rekonvalescence ho posedne démon alkoholu, který po čase ovládne i Gervaisu. V době vydání bylo dílo většinou francouzské veřejnosti odmítnuto. Ta se cítila pobouřena autorovým drsným realismem a popisem chudoby, která přece do jejich salónů nepatřila. Čas dal za pravdu Zolovi. Román Zabiják je dnes považován za jedno z jeho nejlepších děl.

Kdo by neznal nejznámější naturalistický román Emila Zoly? Román o démonu, který sužuje a sužoval již tolik lidí - alkoholu. Román, který najdete jak v povinné četbě, tak v mnohých knihovničkách. Toto stěžejní naturalistické dílo rozhodně stojí za pozornost!

Román začal vycházet v roce 1876 na pokračování v pařížských novinách. Kvůli surovým popisům se ale čtenáři začali bouřit, takže byl Zabiják stažen. Autor ale přesto našel pro svou knihu vydavatele. Když dílo vyšlo, nebylo příliš úspěšné. Zabiják je sedmý díl cyklu sedmý román Rougon-Macquartové, bezprostředně následují romány Lístek lásky a Nana.

Zabiják vypráví o chudé venkovance Gervaise, která se svým manželem Lantierem a dvěma dětmi přijede do Paříže. Brzy jejich situace začne vypadat špatně a rodina začíná žít v nuzných podmínkách. Špatné je i Gervaisino soužití s manželem, který se na ni nebojí vztáhnout ruku a velmi ji kritizuje. Když ji Lantier opustí s milenkou, začne Gervaisa pracovat jako pradlena a její obliba mezi lidmi pomalu roste; dokonce se o ni začne zajímat Copeau, který ji nakonec přemluví k sňatku, ze kterého vzejde jejich dcera - Nana

Klidnější období ale vzápětí střídá neštěstí - Copeau se zraní a půl roku nemůže pracovat. Gervaisa tedy zůstává na vydělávání peněz sama, a brzy se zadluží. Copeau mezitím propadne alkoholu, který brzy zničí nejen jeho život...


Zabiják je román, který surově líčí, jak alkohol ničí životy a mění lidi na zvířata. Je to varování i apel, aby před touto hrozbou nebyla společnost slepá. Zola zároveň poukazuje na to, že každý člověk je silně ovlivněn prostředím, ve kterém žije, a dědičností. Díky naturalistickým a realistickým popisům tehdejší chudé společnosti a života může román místy působit velmi krutě, ale zároveň je poznat, že se autor snažil podal co nejpravdivější obraz tehdejší společnosti. 
Román mimo jiné ukazuje i to, jakým směrem se bude ubírat život Nany, která je hrdinkou vlastního stejnojmenného románu.

Příběh je vyprávěn chronologicky v er formě spisovným jazykem, ale obsahuje i vulgarismy a nespisovné výrazy. 


Recenze psaná pro
  

2 komentáře:

  1. Zabijáka jsem četla do školy, ale i když si v poslední době klasiku dost oblibuju, Zabiják mi tedy nesedl :( Ke konci jsem už přeskakovala stránky, jak moc mě to nebavilo.

    OdpovědětVymazat
  2. O Zabijákovi slyším poprvé! Pěkná recenze :)
    A nový vzhled je taky super :)

    OdpovědětVymazat