úterý 5. května 2015

Dech - Sarah Crossan

Autorka: Sarah Crossan
Nakladatelství: Baronet
Počet stran: 264
Vyprávění: Ich forma z pohledu Bey, Quinna a Aliny

Anotace: Nic pro nás není tak přirozené jako dýchání. Představte si ale svět, ve kterém si jen privilegovaní mohou koupit dostatek kyslíku k tomu, aby mohli tančit či si zahrát obyčejný fotbal. Svět, kde chudí jen stěží zaplatí účet za vzduch nezbytný k životu. Svět, v němž po netušené katastrofě přežívá zbytek obyvatel v hermeticky uzavřených městech s vlastní atmosférou. Pustou planetu Zemi, kde nejvzácnějším rostlinným druhem je obyčejný strom. Právě v takovém světě žije Alina, Bea, Quinn a jejich přátelé. Od ostatních mladých lidí se liší svou přemýšlivostí a odvahou něco ve svém okolí změnit. Odvahou nadechnout se jinak než druzí – svobodně. Dystopický román mladé irsko-americké autorky plný dobrodružství, při němž se doslova tají dech.

Tuhle knihu už jsem si chtěla dlouho přečíst. Téma mne zaujalo na první přečtení anotace, protože si autorka pohrála s nejpřirozenější věcí, která na tomhle světě existuje. Ať už řešíme jakékoli krize, nedostatky nebo kolapsy, kyslík tady vždycky je. I když se zhroutí ekonomika, internet, přestane jít elektřina, vždycky budeme moct dýchat. A většina lidí si ani neuvědomuje, jaký je to úžasný zázrak, moct se zhluboka nadechnout... Za námět má autorka tedy obrovské plus.

V příběhu vystupují hned tři hlavní postavy, které tvoří zajímavý trojúhelník. Quinn je bohatý prémius, který mohl vždy volně dýchat. Bea je Quinnova nejlepší kamarádka, která ale pochází z chudé rodiny. A Alina je členkou organizace, která jde proti státnímu zřízení. Je krásná, a proto Quinna okouzlí. Je to on, kdo posléze svolí, že jí pomůžou dostat se z kapsule do Divočiny a poté přemluví i Beu, aby za Alinou putovali. Všichni tři se pravidelně střídají ve vyprávění kapitol, které nejsou příliš dlouhé, takže pořád máme přehled a víme, co se kdy a kde děje. Odlišení těchto tří postav je ovšem trochu slabší. Plus má ale autorka za to, že Quinn občas skutečně přemýšlel jako kluk. Jeho vyprávění místy není tak útlocitné jako vyprávění děvčat. To mi v mnoha knihách, které jsou psané z více pohledů, velmi chybělo, takže jsem to uvítala. Také je znát, že si Sarah Crossan s charaktery postav dobře vyhrála; všichni tři hrdinové jsou povahově velmi odlišní. 

Kniha přišla i s krásnou záložkou, která je úžasně ironická, vzhledem k tomu, že jsou na ní ovce na krásně zelených loukách a v knize Dech jsou zvířata, stromy i tráva vzácností :D
Zpracování příběhu je velmi zajímavé. Autorka podává čtenářům prostřednictvím postav poměrně uspokojivě reálné vysvětlení o tom, co se vlastně na planetě Zemi stalo, předtím, než kyslík v atmosféře klesl z 21% na pouhých 6%. Dále potom rozvíjí teorie o tom, proč se stav nelepší a proč je lidstvo i nadále nuceno přežívat v kapsulích s filtrovaným vzduchem. Musím říct, že to poměrně dávalo smysl. U mnoha dystopií to tak není - světy jsou postavené na vyložených nahodilých hloupostech, a když se nad tím čtenář zamyslí, dojde mu, že takhle by to nikdy nemohlo fungovat. To ale není případ Dechu. Informace podané čtenářům jsou podloženy a autorka sama říká, že spolupracovala s mnoha lidmi, aby byla všechna fakta fakticky správně. 

Co ale trochu pokulhávalo, byly některé situace v příběhu, které byly vyloženě uměle vynucené, například když se postavy někde "náhodně" setkali takovým způsobem, který vůbec nebyl reálný a bylo poznat, že je to napsané prostě proto, aby se to stalo a ne na základě logiky. Nad tím se ale dalo zamhouřit oko, vzhledem k tomu, že je kniha tak velmi čtivá.

Celkově bych Dech rozhodně doporučila všem, kteří mají rádi katastrofické scénáře o tom, co se stane v budoucnosti s naší planetou, ale zároveň chtějí něco uvěřitelného a ne snůšku nesmyslů. S touhle knihou strávíte pár příjemných odpolední, budete napnutí, zvědaví, bude vás bavit. Není to nic filosofického, ale zamyslet se nad tím příběhem také dá. A to je víc, než jsem na začátku očekávala. 

Klady
Zápory
Kvalitně a uvěřitelně zpracovaná vize budoucnosti
Některé situace v ději jsou vyloženě "umělé" 
Reálně podložené argumenty - autorka si dala se zjišťováním věcí o planetě a kyslíku opravdu záležet
Někdy se vyprávění tří vypravěčů slévalo
Čtivost a akčnost příběhu


Hodnocení: 85%

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Megaknihám, moc si toho vážím! :) 


Pokud vás moje recenze zaujala, můžete si Dech nyní koupit za opravdu skvělou cenu v e-shopu Megaknih!

4 komentáře:

  1. Kniha mi leží už několik měsíců doma, ale ještě jsem se k ní nedostala. Však já to ale jednou zvládnu! :D Skvělá recenze!

    OdpovědětVymazat
  2. Krásná recenze. Shodou okolností jsem také dnes zveřejnila recenzi na tuto knihu. a musím říct, že v lecčem jsme se shodli :) pokud si ji chceš přečíst najdeš ji zde: http://milujemekihy.blogspot.cz/2015/05/recenze-knihy-dech.html#more

    OdpovědětVymazat
  3. Více méně s tvojí recenzí souhlasím, možná bych dala méně procent, ale jinak mám ke knize vesměs stejné výtky :) A též se mi moc líbí, jaké měla autorka argumenty, reálné a propracované :)
    Pěkná recenze :)

    OdpovědětVymazat
  4. Skvělá recenze :) Dech jsem taky nedávno četla a líbil se mi :) Hlavně taky proto, že tenhle dystopický svět dává smysl :) Už mám chuť na další díl :)

    OdpovědětVymazat