pondělí 21. září 2015

Metro 2033 - Dmitry Glukhovski

Autor: Dmtry Glukhovski
Počet stran: 472
Nakladatelství: Knižní klub
Vyprávění: Er forma


Anotace: Arťom žije se svým pěstounem ve spletitém labyrintu moskevského metra, na jediném místě na světě, kde je lidstvo po jaderné válce schopné alespoň zčásti přežívat. Jednotlivá lidská společenství živoří v šachtách metra, kde co stanice, to zvláštní komunita, jakýsi mikrostát se všemi svými ctnostmi a nešvary, které známe z každodenního života na zemském povrchu.
Arťom se nachází na stanici, která je sice pokládána za jedno z bezpečnějších míst v obrovské síti tunelů, avšak tuto jistotu narušuje temná moc, jež hrozí zničit nejen chlapcovo útočiště, ale celé metro. Mladík, jenž kdysi porušil jedno ze základních přikázání života v metru, je nucen – aby odčinil svou vinu – putovat od jedné stanice ke druhé, projít celým moskevským metrem až do poslední stanice, kde žijí v ideálním společenském zřízení kazatelé. Ti údajně vlastní záhadný předmět, který Arťom musí získat, aby zachránil metro před zkázou, jež hrozí nejen zevnitř podzemního mikrosvěta, ale proniká sem i z povrchu v podobě temných sil...


Metro 2033 je na první pohled výjimečná kniha. Musím říct, že pro mě to byla láska na první pohled. Apokalyptické náměty, to je moje, a ještě k tomu kniha, která se odehrává pod zemí, v metru? Wow!


Autor v knize vykreslil velmi neutěšený a pochmurný svět, ve kterém jaderná válka prakticky zničila život na Zemi. Tedy... život, jak jsme ho znali. Místo lidí nyní přebrali zmutovaní tvorové, kteří jsou pro někdejší pány tvorstva takovým nebezpečím, že je prakticky nemožné vycházet. Stejně tak radiace a mnohé další nástrahy, které s sebou jaderné záření přineslo.

Hlavní hrdina Arťom je mladík, nedobrovolný poutník. Prochází stanicemi a postupně poznává jejich nástrahy, setkává se s podivnými náboženstvími i politickými zřízeními. Je zde hezky ukázáno, jak je lidská povaha různorodá a různě zdegenerovaná. Jednotlivé stanice mezi sebou mají unie, protektoráty, obchodní styky... Mnohé jsou dokonce ovládány fanatiky a šílenci.

Velmi se mi líbilo, že autor vše vykreslil neskutečně reálně. Kniha ve mně zanechala mrazivý dojem, který se mi ale neskutečně líbil! Málokdo umí atmosféru popsat tak, že ji doslova cítíte. A to je přesně případ Metra.



Jediné, co mi místy trochu vadilo, byla jakási mystika, která obestírala některé části knihy. Přišlo mi, že by autor udělal daleko lépe, kdyby je vynechal, a soustředil se na skutečné a reálně možné věci. Ale i přesto ve mně zůstala jistá část, která si říkala: "Co kdyby?" Co kdyby fakt bylo možné, že by svět zdegeneroval až tak moc? 

Glukhovsky dostal za tuto knihu několik cen, a Metro 2033 posloužilo jako předloha ke stejnojmenné počítačové hře, která se v dnešní době těší velké oblibě. Mimo to bych ráda podotkla, že tato kniha je neobyčejná i ve způsobu, jakým ji autor psal; začal ji publikovat na internetu a radil se se samotnými čtenáři ohledně toho, jak by měla pokračovat. 

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Megaknihám! Moc si toho vážím :)


Pokud vás moje recenze zaujala, můžete si Metro 2033 nyní koupit za opravdu skvělou cenu v e-shopu Megaknih!

3 komentáře:

  1. Toto čítal priateľ a tiež sa mu veľmi páčila :) Už som mu kúpila aj pokračovanie :)

    OdpovědětVymazat
  2. i love to use hand bag ,i also like use thread wallet ,i suggest my friends for buy thread wallet
    the wallets

    OdpovědětVymazat
  3. Upřímně? Je to moje nejoblíbenější kniha. <3

    OdpovědětVymazat