pondělí 5. září 2016

Slavík - Kristin Hannahová

Autorka: Kristin Hannahová
Formát: 464 stran, vázaná
Nakladatelství: Argo
Rok: 2016

Anotace: Francie 1939. V tiché vesničce jménem Carriveau se Vianne Mauriacová loučí se svým manželem Antoinem, který byl povolán do zbraně. Vianne nevěří, že by skutečně mohlo dojít k válce, jenomže Němci vpadnou do Francie a země je rázem plná nepřátel, tanků a bojových letadel. Když se pak ve Viannině domě usadí německý kapitán, musí osamělá žena vycházet nepříteli vstříc, jinak přijde o vše. Bez jídla i naděje čelí nelehkým rozhodnutím, v nichž jde o život či smrt nejen její a jejích blízkých.


Slavík – zdařilé dílo vyprávějící o neobyčejném hrdinství obyčejných žen.
V knize se proplétá hned několik rovin; kromě příběhů dvou sester tu najdeme i několik krátkých epizod ze současnosti, které dávají tušit, že ačkoli jsou události druhé světové války dávno minulostí, pro ty, kteří je zažili, nikdy tak docela nevyblednou. To je ale jen okrajové doplnění uceleného příběhu dvou sester – zodpovědné a ustrašené Vianne a divoké Isabelle.
Obě sestry nemohou být odlišnější. Po úmrtí matky a odmítnutí otce se každá sestra už v útlém věku vydala vlastní cestou a obě se tak snažily vyrovnat nejen se ztrátou matky, ale i otce, který se jim brzy nato velmi odcizil.
Zatímco starší Vianne se vdala a založila rodinu, mladší Isabelle byla poslána do internátní školy, kde se utužila její divoká a vzpurná povaha. Obě sestry si nemohou být vzdálenější, avšak kruté události druhé světové války je nakonec zavedou na společnou cestu, byť každou úplně jiným způsobem.
Zatímco Vianne se snaží ze všeho nejvíc chránit svou malou dceru Sophii, nevyčnívat a zbytečně neprovokovat okupanty, Isabelle se rozhodne aktivně zapojit do odboje. Čím víc válka postupuje, tím víc ale obě sestry zjišťují, že jen přežívat nestačí a že jakýkoli odpor, ať už pasivní rezistence, či aktivní účast v odboji, je důležitý nejen pro utlačovaný francouzský národ, ale i pro ně samé.

Kniha je velmi poutavá díky rozmanitému ději. Zachycuje celých šest let druhé světové války, dlouhou epizodu v životě sester Rossignolových. Slavík toho v sobě ukrývá opravdu hodně – od nacistického útlaku, přes hluboké přátelství, deportaci Židů, osudovou lásku a odboj, až po koncentrační tábory. Autorka napsala epický román, jenž v sobě skrývá až příliš mnoho věcí a událostí – tolik událostí, kolik je ve Slavíkovi zachyceno, z nichž by mnoho vydalo na samostatný román a vzhledem k duševnímu utrpení protagonistů by si zasloužilo hlubší rozpracování než jen několik vět. V celém kontextu knihy ovšem vše funguje, jak má, což ze čtení dělá příjemný zážitek bez očividných nedostatků, které by narušovaly dojem z knihy jako celku.
I tak je ale nutno říct, že se jedná o opravdu zdařilé dílo, které ukazuje, že hrdiny válek nemůžeme hledat jen na frontách. Slavík je povedeným zobrazením utrpení, ale i hrdinství lidí v zázemí válčící Francie, především pak žen, kterým po odvodu mužů na frontu nezbylo nic jiného, než se o sebe a své děti postarat nejlépe, jak svedou, se všemi oběťmi a utrpením, které to s sebou nese.
Kniha je velmi čtivá a děj ubíhá závratným tempem, na čemž má velký podíl i temný příslib, kterým oplývá většina knih s podobným tématem, že se všechno může z vteřiny na vteřinu naprosto pokazit. Právě to čtenáře nutí otáčet stránku za stránkou téměř bez dechu a hltat další a další události, které autorka hlavním hrdinkám připravila.

Žádné komentáře:

Okomentovat